Hakijalle

Miten asuntoa haetaan, kuka voi saada asunnon, kauanko voin asua, milloin liitteet toimitetaan? Tältä sivulta vinkkejä ja infoa asunnon hakijalle.

Etusivu » Hakijalle

Miten haen?


Hakemuksen jättäminen

NAL Asuntojen kohteisiin voi tutustua Asunnot-sivulla. Hakemus jätetään Nuorisoasuntoliiton asuntohakemuspalvelussa. Hakemuksen jättämisen jälkeen hakijalle lähetetään vahvistus ja hakutunnus sähköpostitse. Asuntohaastatteluun kutsutaan erikseen puhelimitse tai sähköpostitse.

Hakemus on voimassa 3 kuukautta. Asuntoa ei välttämättä pystytä tarjoamaan tämän ajan sisällä, joten hakemus kannattaa pitää ajan tasalla oman tilanteen mukaan. Hakemus tulee poistaa, mikäli asuntoon ei ole tarvetta.

Tutustu henkilötietolain (523/1999) 10 §:n mukaiseen rekisteriselosteeseen.

Liitteet

Liitteet esitetään asuntohaastattelussa. Haastatteluun on tilanteesta riippuen mahdollisuus päästä hyvinkin nopeasti, joten liitteiden tulee olla kunnossa. Tarvittavat liitteet ovat:

  • Viimeisimmän vahvistetun verotuspäätöksen erittelyosa.
  • Tulotiedot: työsopimus, viimeisin palkkakuitti tai muu todistus säännöllisestä tulosta.
  • Mikäli hakija ei ole Suomen kansalainen, tarvitaan myös passi ja/tai oleskelulupa.
  • Kaikkien hakijoiden luottotiedot tarkastetaan. Mikäli hakijalla on maksuhäiriömerkintä, häntä pyydetään esittämään ulosottoviraston listaus velallisen ulosottoasioista.

Vuokrasopimukset tehdään olemaan voimassa sen kuukauden loppuun asti, jonka kuluessa vuokralainen täyttää 35 vuotta. Sopimuksen allekirjoitushetkellä vuokralaisen on kuitenkin oltava alle 30-vuotias. Myös vuokranantajalla on oikeus irtisanoa sopimus lain mukaisella irtisanomisajalla.

Kuka voi hakea?


Asuntoa voi hakea 18–29-vuotias. Asukasvalinnassa etusijalla ovat itsenäistyvät, asunnottomat, työssäkäyvät tai työelämään hakeutuvat nuoret. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara määrittelee valintakriteerit ja kiireellisyysjärjestyksen.

Asukasvalinnat paikkakunnittain


Asukasvalinta hoidetaan paikkakunnittain. Helsingissä asukasvalinnat hoitaa Nal Asunnot Oy. Muilla paikkakunnilla valinnat on ulkoistettu Nuorisoasuntoliiton paikallisyhdistyksille, jotka tekevät asukasvalinnan sekä vastaavat asuntoihin ja valintaan liittyviin kysymyksiin.

 

 

Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot ry (Helsinki, Espoo, Vantaa)

Keski-Uudenmaan Nuorisoasuntoyhdistys

Riihimäen seudun nuorisoasunnot ry, RIINU

NAL Itä-Uusimaa (Porvoo)

Turun Seudun Nuorisoasunnot ry

Joensuun seudun nuorisoasuntoyhdistys, Josna ry

Kirkkonummen Nuorisoasunnot ry: Laura Rustholkarhu, puh. 045 2616 415

Heinola ja Lahti: Aari Isännöinti, Tarja Raikas, puh. 020 7340 841

Karkkila ja Nummela: Suojaverkko Oy, Sami Siitonen, puh. 044 302 8880